Sałatka wielkanocna warstwowa – żółto zielona!

Nazwałam ją wielkanocną bo idealnie będzie się komponowała na świątecznym stole. Mogłabym nazwać wiosenną bo idealnie wpasuje się do wiosennego obiadu. Mogła by być też imprezowa bo idealna na domówki. Sałatka jest wegetariańska ale jeśli masz ochotę możesz dodać do niej wędlinę, a jeśli chcesz ją wykorzystać na obiad to możesz podać z grillowanym kurczakiem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu paraboiled lub komosy ryżowej (ja użyłam pół na pół)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 5 jajek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • słoiczek selera konserwowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 papryka zielona
  • pęczek dymki – zielona część
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ryż\komosę ugotować we wrzątku z dodatkiem kurkumy i soli, do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawić do wystudzenia.

Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, oddzielić żółtko od białka. Żółtko rozkruszyć, białko pokroić w kosteczkę.

Ser pokroić w kosteczkę (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach)

Kukurydzę odsączyć.

Seler odsączyć, można drobniej posiekać.

Paprykę pokroić w kosteczkę.

Dymkę posiekać.

Jogurt wymieszać z majonezem , doprawić solą i pieprzem.

Czas na ułożenie warstw sałatki, oczywiście masz dowolność co do kolejności składników, u mnie wygląda to tak:

Ryż\komosa, białko jajek, połowa sosu, kukurydza, papryka, ser żółty, seler, pozostałą część sosu, żółtko jajka i dymka.

Daj znać czy sałatka przypadła Ci do gustu, a może masz jakieś zamienniki żółto zielone? Chętnie je poznam!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *