Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie

Mam dzisiaj dla Ciebie trzy pyszne wegetariańskie propozycje na pieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis!

Kolejność jak na zdjęciu.

Pasztet jajeczny z brokułem

Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy.

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 200 g różyczek brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka surowe
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli ziołowej
  • szczypta cayenne

Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić, połączyć z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem, surowymi jajkami, jogurtem, kasza manną.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki, ugotowane białka jaja pokroić w kosteczkę. Połączyć wszystko delikatnie z masą.

Keksówkę (najlepiej taką jednorazową, będzie łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista.

Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej.

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Pyszny, soczysty, świetny na obiad, na przekąskę czy do kanapki z sosem jogurtowym 🙂 Przetestowany nawet na dzieciach mojej koleżanki, zajadały ze smakiem !

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 duże marchewki
  • 2 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła

Wodę zagotować, dodać soczewicę , sól, gotować aż soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Odsączyć na sitku.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do przestudzonej masy dodać żółtka, oliwę z oliwek, wymieszać, następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

Masę przełożyć do keksówki, wysmarowanej masłem, górę przykryć folią aluminiową, piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po 25 minutach zdjąć folię aby góra się przypiekła.

Gotowy pasztet odstawić do przestudzenia, schłodzić, podawać na zimno.

Klops ryżowo jajeczny

Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym!

Składniki

  • 3/4 szklanki szklanka ryżu
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 40 dag pieczarek
  • 1 mały por
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 cebulki dymki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w krążki, dymki – białą część w kosteczkę, zieloną osobno posiekać. Orzechy mielimy, rozdrabniamy bądź drobno siekamy.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć por, białą część dymki oraz pieczarki.

Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać.

Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.

 

Mam nadzieję że wpis Cię zainteresował, jeśli przygotujesz wybraną propozycję daj znać czy smakowało! Jeśli masz jakieś pytania, pisz śmiało!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *