Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Pangrattato – to inaczej chrupiąca posypka powstała z rozdrobnionej\startej bułki podsmażona na oliwie z nutą smakową. Może być z czosnkiem, boczkiem lub ziołami.

Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia!

Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów, do makaronów, pierogów, kopytek.

Składniki:

PANGRATTATO:

  • 2,5 czerstwej bułki
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka.

ZUPA:

  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, cayenne, kurkuma, imbir, tymianek świeży lub suszony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, czosnek, puree z pieczonej dyni, całość zalać wrzącą wodą lub wywarem, gotować ok 15 minut.

Gotową zupę zmiksować blenderem, podawać posypaną pangrattato.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *