Zupa gulaszowa z kurczakiem i papryką

Bardzo szybka w przygotowaniu! Proponuję podawać danie z chlebem albo kulką ryżu ugotowanego osobno. Smakuje wspaniale!

P.S. Danie prawie jednogarnkowe nie licząc ugotowanego ryżu 😉

Składniki (minimum 4 osoby pojedzą):

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • gałązka selera naciowego
  • 2 duże papryki czerwone 
  • 3 łyżki oleju
  • sól ziołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki 
  • 750 ml wrzątku
  • do podania zielona pietruszka, pieczywo lub ugotowany ryż 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler i paprykę w większe kawałki. Kurczaka pokroić w paski grubości ok 1 cm, przyprawić solą ziołową, posypać mąką.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć, następnie na tą samą patelnię wrzucić cebulę, marchew i seler naciowy, podsmażyć. Jak cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut.

Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem lub kulką ryżu i kleksem śmietanki, posypać zieleniną.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *