Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni

Idąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego)
  • 100 g serka topionego
  • 1 l wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki oleju

Włoszczyznę pokój na drobne kawałki, ziemniaka w kosteczkę, brokuł podziel na mniejsze różyczki.

W garnku rozgrzej olej, podsmaż włoszczyznę i ziemniaki. Jak zaczną się rumienić dodaj serek topiony, podsmażaj aż ser zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła.

Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu.

Zupę możesz również zblendować,  ale ja wolę taką chrupiącą wersję.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis 😉

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *