Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami – bez jajek

Często macie tak, że chcecie upiec pyszne ciasto a w lodówce brak jajek? … Dla chcącego nic trudnego! Propozycja poniżej smakuje wybornie!

Źródło: klik

Przepis zmieniłam o rodzaj mąki, zamiast wody dodałam jogurt, zamiast cukru ksylitol, smak wzbogaciłam o cynamon. Możecie zamieniać składniki, dodać inne owoce , a ciasto wyjdzie tak samo pyszne 🙂

Składniki:

SUCHE:

  • 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej tym 630 (może być zwykła mąka ,albo dowolna inna mieszanka)
  • 1/3 szklanki ksylitolu (może być inny cukier)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody

MOKRE:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (można użyć zwykłej wody, mleka, soku)
  • szklanka malin (u mnie mrożone, dozwolone inne owoce)

Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 cm x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. na górę ułożyć maliny, lekko docisnąć by schowały się w ciasto. Piec w 180 stopniach, termoobieg, 30-35 minut.

Gotowe można posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową. Można też ciasto podać z gałką lodów waniliowych albo kleksem jogurtu 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *