Zdrowa przekąska. Kuleczki jaglane rafaello

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na FIT szybką i słodką przekąskę. Jeśli lubisz kokos to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Zapraszam!


Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego ( może być trzcinowy, miód, syrop klonowy)
  • aromat migdałowy
  • szklanka wiórków kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego (może być masło, masło orzechowe)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia (możesz też użyć kakao, zmielone orzechy , migdały itp)

Kaszę jaglaną przelej na sitku obficie zimną wodą a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę włóż do garnka, zalej mleczkiem kokosowym, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli kasza będzie nadal twarda, dolej wody i gotuj do miękkości. Gotowa powinna mieć konsystencję papki lekko przywierająca do dna garnka (jeśli kasza będzie zbyt wodnista kuleczki nie będą zwarte)

Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor.

Do gorącej kaszy dodaj aromat, wiórki kokosowe, olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie dla Ciebie za mało słodka dodaj płynnego słodzidła (syrop klonowy, miód)

Łyżeczką nakładaj porcje i uformuj kulki (ciepłą masę). Obtocz w wiórkach kokosowych, następnie schłódź w lodówce najlepiej na całą noc.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *