Zdrowa przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach

Jeśli czujesz chandrę i ogromną ochotę na coś dobrego to z pomocą przychodzę JA z przepisem na fit jesienne kuleczki 🙂 Proponuję Ci trzy, cudowne, jesienne smaki. Możesz przygotować wszystkie za jednym razem albo wybrać ulubiony i cieszyć się każdym kęsem. Zapraszam!

Składniki (30 kulek 10 g):

  • 250 g dyni (ok 80 g po upieczeniu)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g zmielonych płatków owsianych (lub mąka owsiana)
  • 30 g orzechów włoskich
  • płynne słodzidło do smaku: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy itp
  • SMAK 1: łyżeczka cynamonu, łyżka mąki kokosowej
  • SMAK 2: 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao
  • SMAK 3: łyżeczka tartego imbiru, łyżeczka tartej skórki z pomarańczy, łyżka mąki kokosowej

Dynię należy upiec w piekarniku do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na papkę. Odmierzyć 80 g.

Daktyle namoczyć na 2-3 godziny (nawet na noc), odsączyć i zblendować na papkę.

Płatki owsiane zemleć w rozdrabniaczu bądź użyć już gotowej mąki owsianej.

Orzechy włoskie drobno posiekać.

Puree, daktyle, płatki owsiane i orzechy wymieszać. Spróbować i dosłodzić wg uznania płynnym słodzidłem (ja nie dodaję) . Masę podzielić na 3 równe części.

SMAK 1 : Do pierwszej dodać cynamon i łyżkę mąki kokosowej, ugnieść ręką. Formować małe kulki ok 10 gramowe

SMAK 2 : Do drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki ok 10 gramowe

SMAK 1 : Do trzeciej części dodać sparzony tarty imbir i sparzoną tartą skórkę pomarańczową i mąkę kokosową. Zagnieść. Formować małe kulki ok 10 gramowe

Kulki odstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem można podsypać lekko cukrem pudrem.

Smacznego!

Zamienniki:

Zamiast mąki kokosowej możesz użyć mąki owsianej

Zamiast puree z dyni możesz użyć puree z batata

Zamiast orzechów włoskich – orzechy laskowe, migdały lub dowolny mix.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. sabi napisał(a):

    U mnie wyszła raczej masa do jedzenia łyżeczką puki co….ale pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *