Wegetariańskie. Krokiety ryżowe z selerem

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję wegetariańską – tym razem pyszne krokiety z aromatycznymi przyprawami! Podałam je z sosem pomidorowym, ale świetnie również smakują samodzielnie z sałatką bądź z jogurtem lub sosem grzybowym.

Składniki (20 krokiecików 7cm):

  • 150 g ryżu paraboiled
  • 500 g selera korzeniowego
  • 1 mała pietruszka korzeniowa
  • 1 mała marchewka 
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku polskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 duże jajka
  • do panierki bułka tara
  • olej do smażenia

Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić.

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę, jak zacznie się rumienić dodać masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *