Tarta z białą czekoladą, ricottą i owocami- bez pieczenia i bez miksera!

Pyszna tarta bez pieczenia i bez miksera? Mam na to pomysł. Biała czekolada, ricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować!

Składniki:

  • 150 g ciasteczek czekoladowych
  • 30 g masła
  • 250 g ricotty
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g owoców letnich  – u mnie czereśnie!
  • 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa)

Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 18 cm, dobrze ugnieść palcami.

Owoce wypestkować, zagotować w garnuszku aż wypuszczą sok. Dodać galaretkę, dobrze wymieszać, wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na spód ciasteczkowy, schłodzić w lodówce.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, jak lekko przestygnie wymieszać z ricottą. Nałożyć na schłodzoną galaretkę. Całość udekorować owocami.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Pati pisze:

    Koniecznie muszę zrobić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *