Szarlotka z kremem francuskim zapiekana

Pyszna, delikatna, krucha szarlotka, z kremem francuskim…..

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g masła
  • 1 żółtko

Zagnieść kruche ciasto (najlepiej w malakserze), tortownicę (śr 24cm) posmarować masłem i podsypać bułką tartą, wyłożyć kruche ciasto, rozprowadzić i dokładnie ugnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:

  • 600 g jabłek
  • 90 g cukru
  • 30 g migdałów
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać skórkę z cytryny, posiekane migdały, cynamon, ukier i cukier z wanilią, całość podsmażyć w rondelki do miękkości.

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki kremu włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić, od czasu do czasu wymieszać aby nie zrobiły się grudki.

Schłodzone kruche ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut, wyjąć, ułożyć jabłka, na górę krem, posypać cukrem i ponownie zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *