Szarlotka – przepis mojej babci

Nic tak mnie nie uszczęśliwia jak porcja pysznego ciasta u mamy i babci. Z jabłek można stworzy naprawdę pyszne wypieki.

Szarlotek próbowałam już wiele. Ale do tej wersji mam wielki sentyment.  Pewnie dlatego że przepis dostałam od mojej kochanej babci, która zaś dostała ten przepis 20 lat temu od koleżanki….

Tak to już z rąk do rąk trafił w końcu do mnie 🙂 Dzielę się nim z Wami bo jest pyszne!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany)
  • 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij.

Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć.

Ciasto podziel na 2 równe części, zawiń w folię, schłodź w lodówce minimum 30 minut.

Jabłka obierz, pokrój w plasterki, podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut.

Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli nie uda Ci się uformować prostokątów to nic, zawsze można zalepić nierówności 🙂

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut.

Gotowe posyp cukrem pudrem, wystudź.

Najlepsze na 2 dzień, jak ciasto nasiąknie aromatem jabłek, wanilii i cynamonu.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *