Sernik na mleku skondensowanym z lemon curd

Wiosenny i wielkanocny serniczek? Mam na to fajny sposób! Serniczek jest puszysty, wilgotny, bardzo orzeźwiający dzięki dodaniu lemon curd i posypki miętowo bazyliowej.

Sernik na mleku skondensowanym z lemon curd
Sernik na mleku skondensowanym z lemon curd

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 530 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
  • 4 jajka (M)
  • 1,25 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,25 łyżki mąki pszennej
  • aromat waniliowy

Mleko, jajka, mąki, wanilię, krótko zmiksować do połączenia. Dodać ser i delikatnie połączyć całość. Tortownicę o śr 23 cm wyłożyć papierem od pieczenia (samo dno), od zewnątrz obłożyć obficie folią aluminiową. Wlać masę serową. Piec w 160 stopniach w kąpieli wodnej 60 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak zostawić przez godzinę. Następnie sernik wyjąć, całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc.

Inspiracja: mojewypieki

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 cytryny

W garnku roztrzepać jajka i cukier, wstawić na mały ogień i podgrzewać 4 minuty cały czas mieszając. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, masło i podgrzewać nadal na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczka, wystudzoną schłodzić w lodówce.

Posypka:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • spora garść listków mięty
  • spora garść listków bazylii
  • łyżka cukru pudru

Zioła drobniej posiekać, wszystkie składniki zblendować dodatkowo ręcznym blenderem.

Gotowy sernik po bokach wylepić obficie posypką, na górze rozsmarować lemon curd.

Smacznego!

Sernik na mleku skondensowanym z lemon curd

Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego poprzedniego bloga.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *