Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym

Pyszny, tani i szybki obiad. Zjadłam go z przyjemnością! 🙂

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek suszony
  • 1 łyzka bułki tartej
  • ćwiartka dużej włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml wrzątku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek koperku

Mięso mielone wymieszać z przyprawami, czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju.

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach – warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać, podsmażyć 5 minut , następnie zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem dusic pod przykryciem ok 15 minut.

Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac jeszcze 5 minut.

Danie podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *