Proste ciasto ze śliwkami

U mnie nadal nadmiar owoców więc sobie piekę 🙂

Ciasto ze śliwkami, delikatne, mięciutkie, słodziutkie i ….. śliwkowe – czy trzeba czegoś więcej do szczęścia? 🙂

Składniki:

  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej (lub jogurtu)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,75 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek 

Jajka ubić dobrze z cukrem, następnie dodać śmietanę, delikatnie wmieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać. Dodać do ubitych jajek , również delikatnie w mieszać. Na koniec wlać olej, połączyć.

Blaszkę (20×31 cm – może być ciut większa/mniejsza) wyłożyć papierem od pieczenia, wylać ciasto.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. układać na blaszce skórką do dołu.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 40-45 minut.

Gotowe wyjąć, posypać cukrem pudrem, ostudzić.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *