Pomidorowa z tagliatelle z warzyw

Któż nie lubi pomidorowej 🙂 Mój mąż mógłby jeść ją codziennie, wypracowałam wersję, która przypadła do gustu nam obojgu : wersja z pomidorami z puszki, czosnkiem i tymiankiem 🙂

Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów. Zupa wyszła CUDOWNA!

Składniki:

  • 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 x pomidory w puszce 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut.

Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy, nie stracimy intensywnego koloru.

Makaron z warzyw:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka oleju 

Z marchwi i cukinii wyciąć obieraczką do warzyw podłużne pasy. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paski warzyw ok 3 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.

Dodatki:

  • posypka z suszonych pomidorów, chili, oregano
  • oliwa smakowa 

Na talerzu ułożyć tagliatelle z warzyw, zalać zupą, udekorować posypką z suszonych pomidorów i skropić olejem smakowym.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *