Placuszki z mąki kokosowej z twarożkiem i owocami

Placuszki kokosowe smakują wspaniale, do tego przygotowałam twarożek bananowo cynamonowy, owoce i posypkę z kakao. Idealne na każdą porę dnia 🙂

Placuszki z mąki kokosowej z twarożkiem i owocami
Placuszki z mąki kokosowej z twarożkiem i owocami

Składniki (15 placuszków):

  • 70 g mąki kokosowej
  • 5 jajek
  • szklanka mleka kokosowego (może być woda albo dowolne inne mleko)
  • 4 łyżeczki ksylitolu (może być inny cukier, miód)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania patelni

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, odstawić na 10 minut, ponowne wymieszać.

Na patelnię wysmarowaną tłuszczem nakładać placuszki (1 łyżka masy na 1 placuszek). Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Dodatki:

  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 mandarynki
  • świeże owoce 
  • gorzkie kakao

Zblendować twaróg z jogurtem, bananem, cynamonem i sokiem z mandarynki. Przekładać serkiem placuszki, posypać świeżymi owocami i kakao.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego poprzedniego bloga.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *