Placek wykwintny z jabłkami

Ja wiem, że nie sezon na jabłka, ale dostałam od dziadków całą siatkę jabłek! Aż grzechem by było ich nie wykorzystać. Z większej części zrobiłam smażone jabłka, zapakowałam w słoiczek i czekają na odpowiednią chwilę 🙂 Jabłka, które dostałam są tak słodkie, że nie użyłam do smażenia ani grama cukru 🙂

Z tej mniejszej części przygotowałam pyszne ciasto z dodatkiem mąki owsianej. Pyszna propozycja do popołudniowej kawki, idealna na przekąskę np. do pracy o każdej porze roku!

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej typ 650
  • 60g mąki owsianej (można zrobić z płatków owsianych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 łyżki mleka
  • 600 g jabłek

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem), następnie stopniowo dodawać żółtka a następnie w trzech turach na przemian mąkę i mleko.

Białka ubić na sztywną pianę, w trzech turach dodawać do ciasta, mieszać szpatułką.

Blaszkę (23 cm x 23 cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na ciasto lekko przygniatając by się zanurzyły w cieście. Całość podsypać cukrem.

Piec w 180 stopniach ok 45 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *