Pikantna zupa z soczewicą i pulpecikami

To taka zupa w stylu meksykańskim. Bardzo rozgrzewająca, sycąca a przede wszystkim smaczna. Idealna na chłodne dni 🙂

Składniki:

Pulpeciki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 
  • papryka słodka w proszku
  • pół czerstwej bułki namoczonej w mleku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Mięso, posiekany czosnek, przyprawy oraz dobrze odciśniętą bułkę wymieszać do połączenia składników.

Formować małe kuleczki.

W garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki.

Zupa

  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 mała cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych)
  • 1 l wrzątku
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy 
  • sól, pieprz
  • cayenne 
  • papryka słodka w proszku
  • tymianek

Marchew, seler obrać pokroić w kostkę, cebulę pokroić drobno – warzywa dodać do garnka z tłuszczem po pulpecikach, przyprawić cayenne, papryką mieloną, tymiankiem, solą, pieprzem, smażyć ok 5 minut. Kolejno dodac przecier pomidorowy, passatę, wrzątek, pulpeciki, pokrojoną w kostkę paprykę, gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać soczewicę, gotować ok 7 minut, a na koniec odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę.

Zupka jest bardzo rozgrzewająca, sycąca , prosta w przygotowaniu (jednogarnkowa) i przede wszystkim smaczna! 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *