Omlet z cukinią i serem

Cukinia zdobyta, czas więc na eksperymenty z tym warzywem 🙂 Dzisiaj propozycja śniadaniowa, aromatyczna, zdrowa i bardzo sycąca!

Składniki:

  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • mała cukinia
  • świeży lub suszony tymianek 
  • szczypiorek
  • plasterek żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki masła

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem.

Cukinię myjemy, osuszamy, obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie podłużne paski (takie tagiatelle).

Szczypiorek drobno siekamy. Ser rozrywamy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odrobinę tymianku, cukinię, podsmażamy ok 2 minuty. Następnie dodajemy masło, rozpuszczamy, oraz masę jajeczną.

Masę podważamy łyżką tak aby płyn wlewał się pod ścięte jajko. Gdy całość odpowiednio się zetnie dodajemy kawałki sera, szczypiorek i wykładamy na talerz składając na pół albo na 3 części – jak kto woli 🙂

Konsystencja omletu może być „sucha” albo „lekko ścięta” – wybór zostawiam Wam 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *