Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

Najlepsze ciasto EVER! Puszyste, delikatne, soczyste i słodziutkie na górze…..♥♥♥

Składniki:

KARMEL:

  • 43 g masła
  • 83 g cukru trzcinowego (ja użyłam ciemnego muscovado)
  • 1 łyżeczka miodu

Składniki na karmel wkładamy do rondelka, podgrzewamy, jak składniki się zaczną rozpuszczać, mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji (cały czas podgrzewając). Tak przygotowany karmel od razu wylewamy do formy w której będziemy piec ciasto. Ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy 18 cm.

Karmel do ciasta

OWOCE:

  • 8 śliwek węgierek

Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki, następnie kroimy na cienkie półplasterki. Wykładamy do formy na karmel. Pierwszą warstwę możemy ułożyć ozdobnie.

Śliwki

CIASTO:

  • 43 g masła 
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem ubijamy na puszysty krem, następnie dodajemy jajko, miksujemy.

Suche składniki mieszamy (mąkę, sól, proszek do pieczenia).

Do masy jajecznej dodajemy na przemian, połowę suchych składników, połowę mleka , mieszamy, następnie pozostałą połowę suchych i mleka.

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na śliwki.

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 40-45 minut.

Po wyjęciu odkładamy ciasto na 5 minut, następnie wykładamy na talerz odwracając formę.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *