Zupa krem z pieczonego ziemniaka

Zupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający!

Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek.

P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! 🙂

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację
  • 5 cm kawałek pora
  • garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler)
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz
  • 1- 1,5 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • olej rzepakowy

2 Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. 1 ziemniaka pokroić w półksiężyce

Obierki ułożyć na blaszce, dodać pokrojony w krążki por, obok ułożyć półksiężyce ziemniaka, polać olejem, posypać posiekanym rozmarynem. Piec z termoobiegiem w 200 stopniach ok 30 minut.

W garnku na łyżce oleju podsmażyć włoszczyznę, zalać wrzątkiem, dodać przyprawy, gotować ok 15 minut, następnie dodać upieczony por i obierki, gotować kolejne 15 minut. Gotowy wywar przecedzić – można ponownie włożyć włoszczyznę, dodać pokrojone ziemniaki gotować do miękkości. Całość zblendować. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i chrupkim boczkiem.

Obierki

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *