Jednogarnkowe: Wegetariańskie curry z pieczarkami i ziemniakami

Pyszne, gęste, aromatyczne curry, świetnie smakuje z domowym chlebkiem 🙂 Och jak ja lubię jednogarnkowe dania 🙂

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • pół pora
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki żółtej pasty curry 
  • 500 g małych pieczarek
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 300 ml  wrzątku
  • szklanka zielonej fasolki (mrożona)
  • Puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa)

Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków).

Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Gotować jeszcze 5 minut.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *