Obiad w 30 minut: Zupa pieczarkowa – ekspresowa!

Któż nie lubi szybkiego obiadu? Mam świetną propozycję 🙂

Ekspresowa, smaczna, pożywna i wegetariańska zupa! Jeśli pieczarki zamienicie na leśne grzyby wyjdzie równie wspaniała jesienna grzybowa!

Składniki (4 talerze):

  • 250 g pieczarek
  • 3 cm kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 l wrzątku
  • szklanka makaronu
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • pietruszka zielona do posypania

Wodę zagotować.

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach), por pokroić w krążki, pieczarki na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać olej, dodać por i włoszczyznę, podsmażyć 5 minut, następnie dodać pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać wrzątkiem, przyprawić, dodać makaron, gotować pod przykryciem 10 minut.

W międzyczasie posiekać pietruszkę , oraz rozrobić mąkę w śmietanie z dodatkiem wody aby zachować płynną konsystencję.

Pod koniec gotowania wlać mieszankę z mąką, chwilkę jeszcze pogotować. Gotowe danie posypać pietruszką, ew udekorować kleksem śmietany.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *