Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry

Z czym kojarzy mi się lato? Ach z mnóstwem warzyw i owoców! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na szybki obiad z letnimi warzywami. Z cukinią, dymką i zieloną fasolką 🙂 Przygotowanie zajmie ci zaledwie 30 minut!

Składniki (4 porcje):

  • szklanka ryżu + 2,5 szklanki wody
  • 300 g piersi z kurczaka
  • średnia cukinia
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • pęczek cebulki dymki
  • 4 łyżki oleju
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka żółtej pasty curry (można więcej)

Wodę na ryż posól i zagotuj.

Kurczaka pokrój w dużą kostkę, cukinię w plasterki, z fasolki obetnij końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, dymkę posiekaj, oddziel białą i zieloną część.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, białą część dymki, fasolkę i cukinię. Smaż na mocnym ogniu ok 5 minut.

Do wrzątku dodaj ryż, gotuj do wchłonięcia płynu (ok 15 minut)

Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodaj pastę curry, sól, pieprz, zalej mleczkiem kokosowym – gotuj na małym ogniu 15 minut.

W miseczkach nałóż ryż, potrawkę i posyp obficie zieloną dymką.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *