Obiad w 30 minut: Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem

Któż nie lubi po pracy szybko i smacznie zjeść. Wracam do wpisów „Obiad w 30 minut” – smacznie, szybko i zdrowo!

Dzisiaj proponuję makaron spaghetti z tuńczykiem, zielonym groszkiem w pysznym śmietanowo musztardowym sosie!

Ekstra szybkie i ekstra smaczne 🙂

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • papryka konserwowa 
  • 2 łyżeczki kaparów
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu

Makaron gotować w osolonej wodzie ok 8 minut, następnie doda zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty, odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania.

W międzyczasie posiekać drobno czosnek, paprykę pokroić w drobną kostkę, tuńczyka odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek ok 2 minuty. Dodać musztardę, paprykę i tuńczyka podsmażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać śmietanką, odrobiną wody z gotowania makaronu, przyprawić solą, pieprzem, dodać kapary. Sos powinien szybko zgęstnieć. Całość połączyć z ugotowanym makaronem z groszkiem, podawać od razu.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *