Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem

Oj chodziły za mną ostatnio naleśniki i te na słodko i te wytrawne…. Dzisiaj pyszne połączenie szynki brokuła i sera, w środku wilgotne z lekko odchudzonym sosem, całość zapieczona… – musicie spróbować!

Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem
Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem

Składniki:

NALEŚNIKI (7 sztuk):

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630
  • sól ziołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zmiksować składniki na naleśniki, usmażyć 7 naleśników na patelni na odrobinie tłuszczu.

FARSZ:

  • mała cebula
  • 450 g brokuła (ja użyłam mrożone)
  • 150 g szynki w plastrach
  • 100 g sera żółtego
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej
  • pół szklanki wody z blanszowania brokuła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony

Brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować (ok 5-10 minut we wrzątku, w zależności jak miękkie chcemy warzywo, odcedzić).

Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę wymieszaną z mąką, wodę z blanszowania, przyprawy, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać brokuł, wymieszać.

Na każdy naleśnik nałożyć farsz (lekko odcedzając z sosu), zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Górę polać pozostałym sosem, można posypać startym serem. Zapiec w temp 200 stopni ok 15 minut.

Podawać od razu z dodatkiem siekanego szczypiorku. Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *