Mus czekoladowy amaretto z malinami

Nic tak nie chłodzi w lato jak mocno schłodzony mus czekoladowy z letnimi owocami! U mnie obowiązkowo z gorzką czekoladą. Deser przygotowałam z wody z ciecierzycy. Troszkę obawiałam się smaku, ale to najlepszy mus czekoladowy jaki jadłam! Musisz spróbować!

Składniki:

  • woda z puszki z ciecierzycy
  • 150 g gorzkiej czekolady o zawartości min 65% kakao
  • 4 łyżeczki ksylitolu (może być inny cukier)
  • kieliszek amaretto
  • 200 g malin
  • garść orzeszków lub migdałów
  • dodałam też jeżyny, wiórki kokosowe i wiórki czekolady

Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstaw do wystudzenia.(czekolada powinna być chłodna i płynna)

Wodę z ciecierzycy ubij mikserem na pianę, następnie dodaj cukier i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Do ubitej piany dodaj rozpuszczoną czekoladę, amaretto, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Mus przełóż do szklaneczek, chłódź w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej na noc).

Przed podaniem dodaj maliny, orzeszki/migdały. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokoswymi i czekoladą.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *