Mini serniczki w wersji FIT

Serniczki w wersji odchudzonej, z energetycznym spodem i kleksem ulubionej konfitury. Przygotowuje się je bardzo ekspresowo jeśli posiadasz malakser i kupisz zmielony już twaróg. I takie desery kocham najbardziej!  Szybkie, odchudzone i można zjeść więcej  🙂

SPÓD:

  • 2 łyżki płatków owsianych górskich (bezglutenowe)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ksylitolu (może być miód lub inny cukier)
  • 1 łyżka masła

Płatki, sezam i wiórki rozdrobnić w malakserze, dodać cukier i masło, zmiksować. Spód rozłożyć do 6 silikonowych foremek na babeczki, dobrze ugnieść.

MASA:

  • 250 g sera twarogowego najlepiej już zmielonego
  • 1 białko jajka (s)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • aromat kokosowy (nie jest obowiązkowy)
  • 6 łyżeczek ulubionej konfitury (u mnie wiśniowa)

Ser twarogowy zmielić jeśli nie kupiłaś(eś) już zmielonego.

Do zmielonego sera dodać ksylitol, białko, aromat, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć do foremek na spód, na górę nałożyć kleks konfitury.

Piec w  rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach (bez termoobiegu) 25 minut.

Po tym czasie serniczki wyjąć, całkowicie wystudzić, następnie schodzić w lodówce.

 

Daj znać czy przepis się podoba, daj znać czy smakowało,  jeśli udało Ci się go przygotować:)

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *