Mega orzechowa tarta biszkoptowa

Łupanie orzechów – ciężka sprawa , ale zajadanie tego ciasta niweluje wszelkie cierpienia, nawet odciski na rękach po dziadku do orzechów 🙂

Pyszna prosta tarta : orzechowy biszkopt + masa orzechowo kakaowa = cudowne niedzielne popołudnie ♥♥♥

Składniki:

BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem (zostawić 1 łyżkę cukru do ubicia piany z białek). Białka ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru. Orzechy wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia.

Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i orzechy, delikatnie wmieszać szpatułką.

Ciasto wyłożyć do tortownicy (23cm), wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

MASA:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła

Zmielone orzechy gotować w mleku z dodatkiem miodu ok 10 minut, następnie zdjąć z ognia zblendować. Ponownie wstawić na ogień, dodać kakao oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/3 szklanki mleka, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.

Jak masa zgęstnie, zdjąć z ognia, dodać posiekane masło, wmieszać, wystudzić.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę, podsypać orzechami, czekoladą, kokosem (co nam przyjdzie do głowy), schłodzić w lodówce ok 1h.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *