Mazurek migdałowy z żurawiną i czekoladą

Kochani, pomimo nawału nowych obowiązków (macierzyńskich) udało mi się przygotować jeden wypiek na święta. Nieco rustykalny, ale pełen smaku dzięki „pijanej” żurawinie i mocy migdałów. Dzielę się przepisem z Wami. Polecam nie tylko na święta.

Życzę Wam Wspaniałych, Spokojnych Świąt Wielkanocnych! My spędzimy je pierwszy raz w czwórkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my!

Maurek migdałowy

Składniki:

CIASTO:

  • 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe)
  • 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być mąka pszenna)
  • 150 g masła
  • 70 g ksylitolu (może być zwykły cukier)
  • 1 jajko (s)

Migdały zmielić liub rozdrobnić w malakserze. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie z ciasta uformować koło o śr ok 23-25 cm, zawinąć brzegi, ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Piec w 175 stopniach 35 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Ostudzić.

Żurawina:

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml miodu pitnego lub innego alkoholu
  • łyżka syropu lub aromatu waniliowego

Żurawinę zaparzyć we wrzątku przez 5 minut, następnie odsączyć, dodać miodu pitnego i wanilię, odstawić, najlepiej na noc.

Czekolada:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g śmietanki 30%

Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekaną czekoladę, odczekać minutę, następnie całość zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Na upieczone ciasto nałożyć żurawinę, rozsmarować czekoladę, udekorować migdałami i żurawiną. Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego poprzedniego bloga.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *