Letni torcik z chia i owocami lasu

Zastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek z dodatkiem  daktyli lub oleju kokosowego.  Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu.

Pyszny, lekki, kokosowy z mnóstwem leśnych owoców! Jestem przekonana że będzie Ci smakowało!

 

Składniki

  • 200 g ciasteczek z masą typu Hit, Oreo (fit: ciasteczka zbożowe i olej kokosowy lub namoczone daktyle)
  • 800 g mleczka kokosowego (2 puszki)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki cukru (fit: ksylitol)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 10 g żelatyny w proszku + 1/4 wrzątku
  • 2 opakowania galaretki owoce leśne + 900 ml wrzątku
  • 500 g owoców leśnych ( u mnie malina, jeżyna, jagoda)

Tortownicę o śr 23 cm wyłożyć folią. Ciasteczka zmiksować w rozdrabniaczu, wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugnieść.

Z mleczka kokosowego oddzielić śmietankę i wodę do osobnych miseczek.

Do wody kokosowej dodać cukier i nasionka chia dokładnie wymieszać odstawić do lodówki na 2 h.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku (900 ml), odstawić do wystudzenia.

Śmietankę kokosową połączyć z napęczniałymi w wodzie kokosowymi nasionkami chia, dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Kolejno ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

 

 

 

Daj znać jeśli wypróbowałaś\eś przepis 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *