Lekki tort kokosowo jogurtowy – idealny na Wiosnę!

Nie jestem pewna czy tort można nazwać lekkim, bo w końcu to tort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam 😉

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • odrobina zielonego barwnika (nie jest konieczny ale pokreśli wiosenny klimat)

Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki – nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

MASA:

  • 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku
  • 6 łyżek cukru pudru (można więcej)
  • opakowanie cukru z wanilią

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).

Aby otrzymać śmietankę z mleczka kokosowego wystarczy puszki mleczka wstawić do lodówki na 24 h, następnie schłodzone ostrożnie otworzyć i łyżką wyjąć śmietankę.

DODATKI:

  • poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
  • owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni
  • 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej

 

UŁOŻENIE TORU

  1. Pierwszy blat ułożyć w tortownicy,
  2. Nasączyć połową ponczu,
  3. Nałożyć kilka łyżek masy,
  4. Ułożyć wiśnie,
  5. Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy)
  6. Przykryć drugim blatem
  7. Nasączyć resztą ponczu,
  8. Nałożyć kilka łyżek masy,
  9. Ułożyć jagody
  10. Przykryć resztą masy
  11. Posypać czekoladą

Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać!

Daj znać czy tort przypadł Ci do gustu, a może masz jakieś inne sposoby na „fit” torty? Chętnie je poznam!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *