Kurczak zapiekany z kaszą bulgur z sosem pomidorowym

Kolejny pomysł na szybko , smacznie i w jednym garnku 🙂 Kurczak , kasza bulgur, warzywa, pasata pomidorowa i ser…… ja zjadłam dwa talerze:)

Składniki (minimum 3 osoby pojedzą :):

  • 1 szklanka drobno posiekanej włoszczyzny (u mnie cebula, seler, pietruszka)
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g kurczaka
  • sól, pieprz, 
  • papryka słodka w proszku
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • oregano

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem , papryką słodką.

Na głębokiej patelni (najlepiej takiej którą można później włożyc do piekarnika) rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć włoszczyznę, wsypać kaszę, zalać wrzątkiem, posolić, gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę.

Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę ułożyć kurczaka, passatę pomidorową, posypać oregano i startym żółtym serem.

Zapiec w piekarniku ok 15 minut (temperatura 180 stopni z termoobiegiem)

Smacznego!

P.S. Zamiast kaszy można użyć ryżu, zamiast passaty – gotowej bazy pomidorowej albo podduszonych zmiksowanych pomidorów z puszki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *