Kruche ciasto ze śliwkami i bezą (wersja druga z borówką amerykańską)

Recepturę na to ciasto dostałam od babci z jej magicznego zeszyciku 🙂 Przyznam szczerze że to drugie podejście do tego ciasta. Pierwsze mi się zwyczajnie nie dopiekło 🙁

Jeśli mam służyć radą (abyście nie popełnili moich pierwszych błędów) to :

  • ciasto należy piec w bardzo rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni (piekłam w 175 z obawy że beza się spali i ciasto było mokre i się zwyczajnie nie dopiekło. Jeśli beza szybko ciemnieje wystarczy ułożyć blaszkę poziom niżej w piekarniku, ew pod koniec wyłączyć grzanie góra-dól i zostawić sam dół.
  • pianę z białek  należy bardzo dobrze ubić, wtedy nie dostanie się do owoców i ich nie zamoczy, im więcej cukru tym wychodzi twardsza beza 🙂
  • jeśli owoce są bardzo mokre (wodniste) lepiej dać mniej, nie warto przeciążać ciasta
  • z ciasta można zrobić dwa mniejsze, każdy z innymi owocami 🙂
  • rada babci: ze śliwkami jest najlepsze! 

Składniki:

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 200 g dobrego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kokosu

Wszystkie składniki połączyć, najpierw drobno posiekać nożem, następnie zagnieść (ja używam rozdrabniacza – szybko i wygodnie). Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

Blaszkę (okrągła 26 cm, prostokątna 20×33 cm) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić całe dno ciastem. Ja ciasto kroję na plastry, rozkładam i wgniatam palcami aż wylepi całe dno.

Owoce: 1 kg owoców, u mnie dwie wersje: z borówką amerykańską i śliwką

Na kruche ciasto wyłożyć owoce.

Beza: 6 białek, 0,5- 1 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukru, miksować do połączenia. Pianę wyłożyć na owoce.

Ciasto piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, w 190 stopniach ok 45-50 minut.

Wersja z borówką amerykańską:

Z zeszyciku mojej babci….. ♥♥♥

przepis babci

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *