Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i waniliową pianką

Taka moja kakaowa wariacja na temat ciasta stąd: klik

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki minus 2 łyżki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem od pieczenia, następnie dodać masło, żółtka, siekać nożem do uzyskania konsystencji mokrego piasku (można użyć malaksera :))

Ciasto lekko ugnieść, (nie zagniatać intensywnie), zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Kruche ciasto kakaowe

Ciasto podzielić na 2 części 40%/60%. Blaszkę (20×33 cm) posmarować masłem, podsypać bułką tartą. Większą część pokroić na plastry i ułożyć na blaszce. Lekko ugnieść palcami by ciasto pokryło powierzchnię blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić.

Kruche ciasto - spód

Pianka:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

Białka ubić na pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cukier waniliowy, budyń, na koniec wlać powoli olej cały czas miskując.

pianka waniliowa

Pianę wyłożyć na podpieczony spód.

Owoce:

  • 500 g śliwek

Śliwki umyć pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na pianie z białek, lekko wgnieść.

śliwki

Na górę zetrzeć tarką mniejszą część ciasta

Całość piec w 190 stopniach ok 40 minut.

Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i waniliową pianką

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *