Kremowa zupa koperkowa. Na obierkach z serkiem topionym!

Oj dawno tak dobrej zupy nie jadłam. Zaczęłam zbierać obierki warzyw i mrozić porcjami na wywar. Dzisiaj debiut obierkowy, niezwykle aromatyczny! Dzięki dodaniu serka topionego, zupa staje się aksamitna i kremowa.  Musisz spróbować!

Składniki (4 talerze):

  • duża garść obierek z warzyw (u mnie zielona część pora, obierki z marchewki, końcówki z pietruszki, gałązki koperku, skorupka z cebuli)
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr wrzątku
  • sól, pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 100 g ryżu
  • 100 g serka topionego
  • pęczek koperku

Obierki z warzyw podsmaż dość mocno na oleju, zalej wrzątkiem, dodaj obrane marchewki, ziele angielskie, liść laurowy, gotuj godzinę po przykryciem na małym ogniu.

Tak przygotowany wywar przecedź przez sitko wyłożone gazą. Z gazy wybierz całe marchewki zblenduj na papkę z dodatkiem odrobiny zupy, dodaj do zupy razem z ryżem i serkiem topionym i gotuj do uzyskania ulubionej miękkości ryżu.  Na koniec przypraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koperek.

Moja wersja jest wegetariańska. Jeśli chcesz uzyskać mięsną wersję dodaj ugotowaną osobno pierś z kurczaka lub indyka.

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *