Kotlety mielone – idealne!

Lubię wracać do prostych polskich dań, lubię również trzymać się składu wg starych polskich receptur.

Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki dosmażane w piekarniku z odrobiną tłuszczyku – to jest ten smak!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 50 g czerstwej bułki
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 6 łyżeczek masła
  • papryka słodka + ostra do posypania

Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę.

Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną papryki (może być cayenne:))

Pieczemy 10 minut. Następnie wykładamy na półmisek , u mnie podawane z ziemniakami i buraczkami.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *