Kotleciki z pieczarek i kaszy jaglanej

Uwielbiam mieszane kotleciki gdy w lodówce zaczyna świecić pustkami. Została mi włoszczyzna i całe opakowanie pieczarek. I nie żałuję! Kotleciki wyszły pyszne! Dzielę się więc przepisem z Wami 🙂

Przypraw możesz użyć dowolnych. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy użyj innej.

Składniki ( ok 12 placuszków):

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • odrobina garam masala
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 duże jajka
  • Dodatki: dowolna sałatka + jogurt naturalny
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 2:1 (2 szklanki wody:1 szklanka kaszy) do całkowitego wchłonięcia płynu.

Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Marchew i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i marchew, przełożyć do miseczki.

Na tej samej patelni ponownie wlać 2 łyżki oleju podsmażyć pieczarki, do momentu aż woda wyparuje, przełożyć do miseczki z cebulą, dodać kaszę, przyprawy, jajka, mąkę z ciecierzycy, dokładnie wymieszać.

Placuszki nakładać łyżką, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Gotowe osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatką i jogurtem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *