Kokosowe ciasteczka bezglutenowe

Taka urocza , mała przekąska – przygotowanie zajmie Ci max 5 minut. Ja zrobiłam ciasteczka mniej słodkie, ale jeśli tylko możesz i masz ochotę, dodaj więcej cukru albo polej słodką czekoladą.

Kokosowe ciasteczka bezglutenowe
Kokosowe ciasteczka bezglutenowe

Składniki (ok 18 ciasteczek):

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka ksylitolu (może być inny cukier, miód)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć)
  • 50 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Olej , ksylitol, jajka i cukier waniliowy dokładnie roztrzepać, następnie dodać mąkę kokosową, sodę i wiórki, mieszać aż masa zgęstnieje. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać w mini papilotkach albo na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.

Piec w 175 stopniach (termooobieg) ok 13 minut aż będą zrumienione.

Wystudzone polać stopioną gorzką czekoladą (może być słodka 😉 i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego poprzedniego bloga

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *