Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy

W mojej kuchni na ringu stanęli: sos koperkowy vs sos pomidorowy 🙂

Tak się składa że ja i mój mąż mamy czasem różne zachcianki, zdarza się więc wtedy, że spełniam obie gotując w dwóch garach 🙂

Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? 🙂

KLOPSIKI:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • olej do smażenia

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną dobrze odsączoną bułkę, przyprawy zmiksować blenderem na papkę, dodać do mięsa, dokładnie połączyć. Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

Gotowe podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

SOS KOPERKOWY:

  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 40 g masła
  • 30 g mąki
  • szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz

Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, następnie rozprowadzić bulionem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, dodać koperek i śmietankę, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać usmażone klopsiki.

SOS POMIDOROWY:

  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • pomidory krojone w puszce
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: oliwki zielone\czarne

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju z tymiankiem. Jak czosnek wypuści zapach dodać pomidory z puszki, zagotować. Całość zblendować, ponownie wstawić na ogień, dodać przyprawy, śmietankę, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać usmażone klopsiki i opcjonalnie pokrojone oliwki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *