Jagielniczek jogurtowy z ananasem

Znowu kombinuję jaką słodkość mogłabym zjeść, musi być zdrowo, smacznie i bez cukru 😉

Takie desery jak ten to ja mogę w sumie jeść codziennie! Delikatny, zdrowy, jogurtowy z ananasem….Do tego „czekoladowy” spód i lekko grzeszna polewa – pychotka!

Jagielniczek jogurtowy z ananasem
Jagielniczek jogurtowy z ananasem

Składniki:

SPÓD:

  • 2 łyżki płatków żytnich ( lub innych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Wiórki, płatki, migdały i kakao umieścić w malakserze, rozdrobnić, następnie dodać masło i cukier zmiksować do połączenia składników. Spód wyłożyć do małej tortownicy (18 cm do max 22 cm), równomiernie rozprowadzić i ugnieść.

MASA:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,3 szklanki ksylitolu
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku i 0,25 szklanki gorącej wody
  • szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa (może też być ten z puszki;)

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Do wrzątku dodać kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, szczyptę soli, gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotową całkowicie wystudzić.

Gotową kasze zmiksować blenderem na bardzo gładką masę. Następnie dodać jogurt, ksylitol, rozpuszczoną w wodzie żelatynę, dokładnie zmiksować.

Do tortownicy na spód wyłożyć kawałki ananasa i zalać masą z kaszy. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje.

Jagielniczek można wzbogacić o polewę czekoladową – moja propozycja:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka mleka

Do rozpuszczonego gorącego masła dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto.

Smacznego!

Filmik z przygotowania 🙂 klik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *