Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Och jak zapragnęłam gołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę 🙂

Wyszły takie cudeńka 🙂

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został)
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w poszku, chilli, tymianek
  • NA SOS: 2 ząbki czosnku, łyżka suszonego tymianku, łyżka oleju, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 puszki pomidorów krojonych

Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać w zimnej wodzie by nie utracić koloru.

Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut.

Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy.

Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć.

SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem.

Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *