Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze!

Nic tak nie cieszy jak przygotowany obiad na dwa dni, masz tą pewność, że możesz odpocząć.  Czasu poświecisz naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały!

 

Składniki (ok 16 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
  • 1 mała/średnia kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki kaszy manny
  • pół szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku polskiego
  • przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka,  oregano, kminek mielony, szczypta cayenne
  • olej do smażenia gołąbków
  • SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.

Kapustę pekińską drobno posiekać.

Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, surowy ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki.

Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki, powinny być przykryte sosem przynajmniej do 3/4 wysokości.

Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką.

Smacznego!

Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą 🙂

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. X napisał(a):

    Ryż ma być ugotowany? Czy będzie nasiąkał sosem w czasie pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *