Czosnek niedźwiedzi – moje wiosenne przetwory :)

Dostałam w prezencie ogromną garść czosnku niedźwiedziego 🙂 Mieliście okazję spróbować? Ja nie miałam, ale w końcu samo do mnie przyszło 🙂 Postanowiłam zakonserwować go w postaci pesto oraz zalane oliwą. Wrażenia smakowe bardzo pozytywne! Czosnek w oliwie pachnie cudownie! A pesto wyszło rewelacyjne 🙂

Czosnek niedźwiedzi w oliwie

  • 2 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedzi
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa extra vergine – do zapełnienia słoiczka

DO słoiczka o pojemności 250 ml wkładamy na przemian warstwy: 1/4 posiekanego czosnku niedźwiedziego i 1/4 łyżeczki soli. Każdą warstwę delikatnie ugniatamy. Na samą górę nalewamy oliwy i zakręcamy słoiczek.

Taką miksturę możemy używać do sałatek, dań z makaronu, mięsa, masła, serków, do jajek faszerowanych itp.

Pesto z liści czosnku niedźwiedziego

  • 1 szklanka posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • 40 g orzeszków piniowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 15 ml oleju lnianego

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (opcjonalnie rozgniatamy w moździerzu) Przechowujemy w słoiczku (pamiętając aby na górze pozostawić warstwę oliwy aby zapobiec utlenianiu), bądź przygotowujemy pyszny makaron z dodatkiem pesto 🙂

Makaron z Pesto

Wpis, zdjęcia skopiowane z mojego poprzedniego bloga.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *