Ciasto z mąki owsianej z truskawkami, rabarbarem i owocami goji

Trzecie podejście do mąki owsianej i trzecie podejście udane! Tym razem ciasto z owocami 🙂 Świetne do popołudniowej kawki, świetne również do zabrania na piknik czy w podróż, zdrowe i pełne energii!

Składniki:

  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g mąki owsianej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (ok 150 g)
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 gałązki rabarbaru
  • garść owoców goji
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu


Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki lub ćwiartki, rabarbar obrać pokroić w plasterki. Owoce zasypać cukrem z wanilią i cynamonem, wymieszać odstawić na 15 minut (wypuszczą nieco soku).

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

(wystawione z lodówki na godzinę, najlepiej dwie).

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, nadal ucierać, następnie dodawać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Do masy dodawać na przemian mąkę i jogurt grecki – miksować na małych obrotach do połączenia składników.

Blaszkę (20x31cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wyrównać, na górę ułożyć owoce, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 40-50 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *