Ciasto ucierane z serem i jagodami

Ojej, Czasem to tak dobre ciacho mi wychodzi, że aż ciężko się podzielić 🙂 To ciasto to świetny pomysł aby owoce nie opadły. Ser dodaje wilgotności a migdały przyjemny smak!

Oczywiście owoce można użyć dowolne – ja użyłam zmrożonych jagód.

Źródło: mojwypieki

Ciasto ucierane z serem i jagodami

Składniki:

CIASTO:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki zmielonych płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 60 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka „L”
  • kubek śmietanki 12%

SER:

  • 250 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  • pół opakowania przyprawy do sernika (albo cukier waniliowy)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko

OWOCE:

  • 300 g jagód lub innych owoców.

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYć W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Mąkę łączymy z migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 jajku miksując na pełnych obrotach. Do gotowej mieszanki dodajemy na przemian w 3 partiach mieszankę z mąką i śmietankę. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blaszkę 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia – sam spód. Łyżką nakładamy ciasto, wyrównujemy.

Masa serowa: ser, przyprawę, cukier i żółtko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatnie nakładamy na ciasto ucierane, delikatnie rozsmarowując po całej powierzchni.

Na samą górę układamy owoce.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 45-55 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *