Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Deser jest idealny na weekendowy chill, majówkowy piknik czy też grilla, zaspokoi podniebienia i jestem przekonana, że sprawi uśmiech na twarzy każdemu 🙂

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 90 g śmietanki 30%
  • 600-800 g owoców (u mnie rabarbar, jabłko, truskawki)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując.

Mieszamy suche składniki (mąki, proszek do pieczenia).

Do utartej masy dodajemy w dwóch turach suche składniki i śmietankę. mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę (ja użyłam prostokątnej 20x31cm – może być ciut większa/mniejsza) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.

Owoce jeśli są mrożone rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na ciasto.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g roztopionego masła

Mieszamy składniki na kruszonkę, palcami lub łyżeczką. Posypujemy ciasto.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach ok 45-55 minut do tzw suchego patyczka. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *