Ciasto ucierane – Cappuccino

Ciasto jest pyszne, puszyste, z aromatem cappuccino oraz cudownie karmelową, słodziutką polewą.

Poniżej przepis oraz link do mojego pierwszego filmiku 😉

Składniki:

  • 225 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cappuccino + 3 łyżki wrzątku
  • 225 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (przynajmniej 1 h)

Masło i cukier utrzeć na puszysty krem, następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia. Następnie dodać rozpuszczone cappuccino, połączyć.

Suche składniki wymieszać , przesiać, dodać do masy. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę ( wymiary 20x31cm – może być ciut większa/mniejsza) posmarować masłem/margaryną, wyłożyć papier od pieczenia i masę, równomiernie rozłożyć.

Piec w 180 stopniach 35 minut.

POLEWA:

  • 125 g czekolady karmelowej (może być inna)
  • 55 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru

Czekoladę, masło i mleko roztopić w kąpieli wodnej lub… mikrofali, następnie dodać cukier puder, mieszać aż masa będzie gładka. Rozlać po jeszcze ciepłym cieście, odstawić do zastygnięcia.

Mój pierwszy filmik : klik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *