Ciasto mocno kakaowe z masą kokosową

Tak jakoś chodził za mną kokos że nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem ciasta z masą kokosową 🙂

Ciasto bardzo smaczne, czekoladowe, ze słodką i kokosową masą. PYCHOTKA!

Składniki:

CIASTO:

  • 140 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, sól, proszek od pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko.

Masło roztopić z cukrem, odstawić by lekko przestygło. Dodać jajka, zmiksować, następnie mleko oraz stopniowo przesiane suche składniki.

Formę 20×20 wysmarować masłem, podsypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20 minut.

MASA:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g kokosu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 100 g masła

1,5 szklanki mleka, mleko skondensowane, kokos gotować ok 15 minut. Następnie budyń wymieszać z 0,5 szklanki mleka dodać do masy kokosowej, gotować 2-3 minuty. Masę zdjąć z palnika, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszać aż masło się rozpuści.

Odstawić do wystudzenia.

Na przestudzone ciasto kakaowe nałożyć masę, wstawić do lodówki by masa stężała.

POLEWA:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • do dekoracji wiórki kokosowe, migdały, słonecznik, orzechy

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Tak przygotowaną polewę wylać na schłodzone ciasto, równomiernie rozprowadzić.

Całość udekorować wiórkami, orzechami, czymkolwiek na co mamy ochotę, chłodzić całość w lodówce minimum 2 godziny.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *